Disclaimer: This is a user generated content submitted by a member of the WriteUpCafe Community. The views and writings here reflect that of the author and not of WriteUpCafe. If you have any complaints regarding this post kindly report it to us.

Toyota Hilux mempunyai reputasi kukuh untuk kebolehpercayaan dan kebolehpercayaan dan merupakan pemenang sebelumnya hadiah ‘pick-up terbaik' dalam anugerah Auto Trader, kualiti yang menjadikannya salah satu kenderaan paling popular di pasaran di mana keadaan pemanduan dan tempat kerja sukar. Keadaan di sini mungkin kurang menuntut tetapi bagi pengguna komersil dan semakin banyak trak pikap pemilik ‘gaya hidup' semakin popular, Toyota melayani yang terakhir dengan kemas kini yang luas untuk tahun model 2020 untuk meningkatkan penyempurnaan di jalan raya dan enjin 2.8 liter yang lebih besar untuk bersaing dengan saingan seperti Volkswagen Amarok dan Ford Ranger.

Kos berjalan

Memandangkan reputasi kelas beratnya, harga permulaan untuk yang lebih asas, versi utiliti Hilux sangat menarik dan hanya sebahagian kecil daripada yang serupa dengan Isuzu D-Max, Mitsubishi L200, Nissan Navara dan Ford Ranger. Ini adalah berita baik bagi pengendali komersial, yang menghargai kemampuan dan kebolehpercayaan. Pelepasan CO2 dan ekonomi bahan api tidak pernah menjadi titik kuat Hilux dan 2.4 liter tidak dapat dibandingkan dengan motor yang lebih kecil yang digunakan oleh kebanyakan pesaing pada tahap ini.

Enjin 2.8 liter baru hanya tersedia pada tahap trim yang lebih tinggi dan harganya lebih kurang £ 1,000 lebih untuk like. Dengan 204 kuasa kuda akhirnya memberi Toyota pijakan di lebih dari 175 tenaga kuda yang menguntungkan yang merangkumi hampir tiga perempat penjualan pick up tetapi Hilux belum ada kehadirannya hingga sekarang. Trak keluaran yang lebih tinggi ini popular di kalangan pengguna gaya hidup yang tertarik untuk memilih sebagai pembelian ‘penyataan’ dan alternatif untuk SUV keluarga biasa. Manfaat dengan kadar tetap yang lebih murah Dalam satu lagi tarikan lain untuk menjalankan kenderaan komersial sebagai kereta syarikat berbanding dengan kereta penumpang yang ditentukan – ingatlah jika anda membandingkan kos bahawa harga pengambilan sering disenaraikan sebelum PPN, jadi pembeli swasta perlu mengambil kira untuk itu.

Kebolehpercayaan

Hilux adalah tulang belakang di mana Toyota telah membina reputasinya untuk kebolehpercayaan dan kekukuhan dan merupakan salah satu sebab mereka yang tinggal di pasar yang lebih jauh sangat menyukainya. Dan jika anda memandu ke suatu tempat, kerosakan mungkin menjadi masalah hidup dan mati, dan bukannya kesulitan, ini jelas penting. Tentunya Hilux terasa mantap, enjin besarnya agak sederhana dan kurang teliti dan anda disokong dengan jaminan lima tahun yang murah hati sekiranya tidak mungkin ia akan mengecewakan anda.

Keselamatan

Toyota telah memuatkan Hilux yang diperbaharui dengan semua peralatan keselamatan dan ciri bantuan yang anda harapkan dari rangkaian kereta penumpang dan pakej Safety Sense yang luas kini menjadi standard untuk semua model, bukan hanya yang lebih mahal seperti sebelumnya. Ini bermaksud sistem pengesanan pejalan kaki dan penunggang basikal dengan brek kecemasan automatik, kawalan pelayaran radar, monitor keberangkatan lorong dan paparan had laju di dash. Terdapat juga ‘sway control’ sebagai sebahagian daripada sistem kestabilan sehingga anda dapat menarik dengan yakin, beg udara banyak dan – pada versi kabin berkembar – titik Isofix untuk dua tempat duduk anak di belakang. Satu-satunya perkara yang hilang dari versi Aktif peringkat kemasukan adalah Downhill Assist Control di luar jalan dan perbezaan kunci automatik belakang baru – yang lain adalah standard di seluruh julat.

Keselesaan

Kami sebelum ini mengkritik Hilux kerana melakukan perjalanan yang keras di jalan, yang merupakan masalah biasa semasa pengambilan kerana mata air biasanya dikonfigurasi untuk saat anda membawa satu ton atau lebih di tempat tidur beban belakang. Menerima banyak pelanggan baru ke pasaran pick-up – terutama mereka yang mungkin menggunakan versi 2.8 liter baru dalam trim yang lebih tinggi – membeli dengan gaya dan jarang menggunakan kapasiti muatan ini Toyota telah memasang semula penggantungan agar lebih sesuai, tanpa menjejaskan kemampuannya untuk membawa muatan. Ini juga mengubah kemudi untuk merasa sedikit lebih positif dan berat, tanpa meningkatkan usaha.

Sebilangan besar usaha ini berjaya. Sebuah trak tidak akan pernah menumpang dengan kepatuhan SUV keluarga tetapi perasaan yang tidak stabil dan melenting yang dapat anda peroleh dari gandar belakang dalam banyak pick-up telah berjaya dikendalikan dan Hilux terasa lebih terikat di jalan dan lebih selesa untuk memandu . Ia juga sangat selesa di luar jalan raya, dengan kepatuhan yang sangat baik terhadap kawasan yang kental dan tidak ada goyangan atau keributan yang mengerikan melalui struktur. Ini adalah satu trak padat!

Di tempat lain seperti sebelumnya, dengan pilihan versi Single, Extra dan Double Cab mengikut sama ada anda memerlukan ruang untuk kargo atau penumpang. Bagi pengguna gaya hidup, Double Cab mempunyai banyak ruang untuk empat orang dewasa, tempat duduk tengahnya mencukupi jika anda memerlukan 5 orang.

Ciri-ciri

Walaupun Hilux selalu popular di pasaran pick-up yang baru, enjin baru yang lebih kuat bererti kini dapat bersaing dengan VW Amarok dan versi Ford Ranger yang lebih menarik, seperti Wildtrak yang popular. Oleh itu, versi Invincible dan Invincible X dilengkapi dengan murah hati untuk memenuhi harapan mereka yang datang dari kereta penumpang dan digunakan untuk keselesaan makhluk mereka.

Melihat keseluruhannya kecuali versi paling asas, dapatkan skrin sentuh 8.0 inci dengan DAB dan Bluetooth di mana anda boleh memasangkan telefon anda dan menggunakan aplikasi anda melalui CarPlay atau Android Auto jika diperlukan. Invincible X juga dilengkapi nav bawaan dan sistem suara JBL premium, pelapis kulit, tempat duduk depan yang dipanaskan dengan penyesuaian kuasa dan banyak lagi. Terdapat banyak butang dan plastiknya lebih sukar daripada yang anda dapati dalam SUV dengan harga yang serupa sehingga rasanya agak tua jika dibandingkan tetapi ia mempunyai mainan yang anda perlukan.

Walaupun sebilangan besar kit yang anda mahukan adalah standard Toyota juga menawarkan pelbagai jenis aksesori seperti penutup tempat tidur, penutup aluminium roll-back, hardtop, bar derek pelbagai jenis dan semua tambahan yang anda perlukan untuk menyokong anda dalam bekerja dan bermain.

Kuasa

Enjin 2.4 liter besar Hilux sangat sukar dan tenaga kuda 150 cukup untuk menyelesaikan tugas pengguna komersial. Tetapi dengan kebanyakan pesaing yang menawarkan 200 kuasa kuda atau lebih, Toyota sangat memerlukan lebih banyak dendam, terutamanya dengan versi berkuasa tinggi ini menyumbang sebahagian besar penjualan di antara persaingan. 2.8 baru mempunyai 204 kuasa kuda dan tork 500Nm (versi automatik dikurangkan menjadi 420Nm) yang jauh lebih sihat, walaupun masih jauh di belakang 258 kuasa kuda VW Amarok, yang mengatasi Hilux sebagai kenderaan utiliti kegemaran untuk pembaca Auto Trader .

Prestasi jelas bertambah baik dengan enjin baru tetapi kekuatan tambahannya juga bermaksud ia tidak perlu bekerja keras di jalan raya, yang mempunyai faedah tambahan menjadikannya terasa lebih halus. Kedengarannya cukup komersial dari luar tetapi, dari belakang roda, ia sangat halus dan tidak lagi terasa berat. Juga tidak ada hukuman besar dari segi penggunaan bahan bakar atau CO2, sekurang-kurangnya berdasarkan angka rasmi.

Di luar jalan raya, Hilux terasa tidak dapat dihentikan, dengan jarak tanah dan kemampuan mengembara di bahagian paling atas kelas. Pembezaan slip terhad automatik baru berfungsi dalam mod pacuan dua roda dan mengurangkan pin roda pada permukaan licin sehinggalah kita dapat menyelesaikan hampir semua kursus off-road yang dipakai Toyota tanpa beralih ke pacuan empat roda, apalagi jarak rendah. Sudah tentu dengan enjin yang lebih besar, Hilux memang terasa tidak terkalahkan dengan nama dan tidak terkalahkan oleh alam semula jadi.

Login

Welcome to WriteUpCafe Community

Join our community to engage with fellow bloggers and increase the visibility of your blog.
Join WriteUpCafe